2011. június 3., péntek

Greg továbblép

Nagy House-rajongó vagyok. Ezt a postot már meg akartam írni korábban is, de páran mondták, hogy még nem nézték meg a hetedik szezon utolsó epizódot, úgyhogy elnapoltam.

Ez a post arról fog szólni, miért nem tetszett a season final (Moving On a címe amúgy). Pedig amúgy tetszett, persze, megvan benne minden, amiért szeretem a sorozatot, kiválóak a beszólások, a párbeszédek, a nézések, satöbbi. Viszont.

Először is a season final általában a legütősebb rész, valami tényleg meglepőt szoktak tartogatni az írók. Ezzel most két hiba volt:
1. Már kezdődött kb. így rész, hogy baleset, mentők, hang nélküli svenk stb. Tény, akkor más lett a kimenetel, de ez akkor is el lett már játszva.
2. Az előző epizód (22-es) annyira ütős volt, hogy nem lehetett überelni. Tehát túl magasra emelték az i-t, és a pont már túl pici a tetején. Megcserélni nyilván nem lehetett a kettőt, és értem én azt is, hogy valahogy le kellett zárni ezt a kapcsolat-szálat (persze kérdés, hogy ez most le lett-e zárva), de hatásosságban a 23-as epizód nem tudta felvenni a 22-essel a versenyt.

Miért volt jobb a 22-es epizód? Ennek két oka van.
1. Eltért a szokványos felépítéstől, míg az utolsó rész nem. A House-epizódoknak ugye régtől fogva van egy bizonyos "bevett" felépítése. Megérkezik a beteg, nem tűnik nagyon betegnek, beszélgetnek róla, hogy mi lehet, aztán hirtelen rosszabbul lesz (tipikusan halálközeli), új szimptómák jelennek meg, megmentik, kifilózzák a lehetséges megoldást, azzal kezelni kezdik, nem javul, filóznak még, nem megy, aztán valami tök más miatt House rájön a megoldásra.
Persze az ötödik szezon óta ez a felépítés teljesen másodlagos a szereplők közötti drámákhoz képest, így az egész zárójelbe van téve. De mégis, van egy bizonyos felépítés.
Namármost, az ötödik szezon óta, de különösen a 6-7-ben, kb. négyepizódonként van egy olyan, amikor NEM ez a felépítés az érvényes. Pl. mikor az egész rész Cuddyról szól, de sorolhatnám.
És akkor itt jön a csavar: a s7 e22 nem bevett felépítésű, az e23 meg igen.
Ez szerintem hiba. Pont fordítva kéne, hogy üssön.

2. Van ebben a season finalban egy (két) rettentő kiszámítható fordulat, amely annyira kommersz, hogy már akkor lenne meglepő, ha nem lenne. Méghozzá Taub személyes drámája.
SPOILER
Taub ugye elvált a feleségétől, és ugyan találkozgatnak, közben randevúzik egy fiatal lányzóval. A fiatal lányzó teherbe esik. Taub szenved, hogy Rachel pont nem szeretett volna gyereket, de ő meg igen, és most mit csináljon. Végül (éppen a 22-ik részben!) elhatározza, hogy azt javasolja a lánynak, tartsa meg. Eddig rendben vagyunk, tök jó. Erre mi történik? Jön Rachel, hogy ő is teherbe esett. Hú, de meglepődtem...

Szóval ennyi. Meg simán durva volt, ahogy House a 22-ben beült a fürdőkádba, és... na nem spoilerezek. A 22-es rész az eddigi egyik legjobb volt, tessék megnézni. :) Persze az előzmények nélkül érthetetlen, úgyhogy az összes többit is előtte...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése