2011. augusztus 17., szerda

Kitaszított kitaszítottak

A minap az Outcasts kapcsán arról beszélgettünk, hogy vajon miért van gyakorlatilag eleve bukásra ítélve egy scifi sorozat a kórházas-nyomozós sorozatokkal, valóságshow-kkal és szappanoperákkal szemben. Egyrészt ugye relatíve drága őket legyártani, és a célközönség jó eséllyel közelebb áll az IT-hoz, mint az átlag, így tipikusan nem a tv-ben nézi meg az új részt, hanem felvételről, netről, dvd-ről, stb. Viszont a csatornák értékelési rendszerében nagyon fontos tényező a reklámbevétel, azaz csak az számít, amit ott és akkor néznek. Ezzel szemben pl. egy valóságshow/tehetségkutató költségvetése kevesebb, viszont muszáj "élőben" nézni, különben az ember lemarad a pletykáról.*

Mindez csak azért lényeges most számomra, mert végre megint tetszett egy scifi sorozat (Firefly után elég nehéz volt, és azt is lelőtték), erre a jelenlegi álláspont szerint nem csinálnak belőle új szezont.
Pedig szerintem jó az Outcasts első szezon. És nemcsak szerintem, van belőle wikia oldal is, plusz rajongói oldalak, ahol próbálják rávenni a BBC-t, hogy folytassák.
Miért? Sorolom.
Vigyázat, a post további része spoilerekkel erősen terhelt!

Világ
Új, misztikus bolygó, az emberiség reményével. Nincs minden természeti jelenség megfejtve, sőt, ez a konfliktus egyik forrása. Az információt jól adagolják, az elején azt hisszük, csak emberi drámákról fog szólni a sorozat, aztán kiderül, hogy ennél sokkal több. Nekem amúgy pluszban különösen kedves, hogy a bolygó neve Carpathia.
Az idegen világban küzködő közösség, a születés körüli gondok, a Föld lakhatatlansága, ezek nem új dolgok, de nem lihegik túl, viszont kifejtik annyira, hogy érdekes legyen.

Sztori
Egyáltalán nem humoros a sorozat, ellentétben például a Firefly-jal (lehet, ez is baj volt vele), a konfliktusok és drámai részek viszont többségében mélyek és kidolgozottak. Nem érik el a House, M.D. mélységét és kidolgozottságát, de hát ott kizárólag az emberi drámák adják el a sorozatot, itt pedig azért emellett van némi látvány és egyéb társadalmi jellegű vetület.
Tetszett nekem az is, hogy vannak mikro- és makroproblémák, tehát pl. a főszereplő, Richard Tate elnök egyszerre egy apa, aki elvesztette a fiait, és egyszerre Forthaven első embere, akinek komoly döntéseket kell hoznia.
Szerintem jó szál maga a "kitaszítottak" vonal is, azaz hogy még a kolonizálás kezdetén az űrhajókkal érkeztek úgynevezett AC-k is, genetikailag tervezett és fejlesztett emberek, és akkor úgy tűnt, hogy ők terjesztettek valamiféle járványt, amely veszélyt jelentett a normális emberekre. Ezért el kellett volna őket pusztítani, Tate azonban csak elküldte őket Forthavenből. Az AC-k pedig túlélték a kemény körülményeket, sőt.
Annál a résznél, amikor megtalálták az emberszabású csontokat, azt hittem, ez valami kommersz időutazós hülyeség lesz, és féltem továbbnézni. De a nyolc rész után úgy tűnik, ennél azért átgondoltabb a sztori.
A misztikus elemeknél gondoltam arra is, hogy a bolygó egyfajta "Gömb", mint a filmben, és kivetíti az emberek képzelgéseit. De már ez  az ötlet is megcáfolódott, úgyhogy kifejezetten érdekelne a folytatás.
Az egyetlen sztorielem, amelyik szerintem nem sikerült elég jól, az a vallás dolog. Eléggé a nézőre van erőszakolva, hogy az önjelölt vallási vezető az áskálódó negatív szereplő, de nincs sem ellenpontja, sem igazi mélysége.
Az azért elég ütős jelenet, amikor Tate bemegy a lakásába, és ott találja saját magát a kanapé előtt...

Karakterek
Nekem nagyon tetszik, hogy a kolonizálás kezdetén szinte csak tudósok jutottak Carpathiára, és később "hígult fel" az "állomány". Liam Cunninghamet én valamiért kedvelem, szerintem jól játszik, már a Centurionból emlékeztem rá. Ez a szerep jól áll neki, simán hozza a kiemelkedően okos, de belső válsággal küzdő vezetőt.
Mellé jó választás női partnernek a helyi rendőrség vezetője, Stella Isen karaktere, aki tulajdonképpen Richard szellemi társa és női tükörképe: ő is okos, hatalmas lelkierővel rendelkezik, nehéz döntéseket kell hoznia, és neki is van saját belső válsága. Az ő lányának karaktere már nem sikerült olyan jól, néha logikátlanul viselkedik, nem érezzük át a problémáját. Rá lehetett volna több időt szánni, hogy érdekeljen a története.
A két rendőr, Fleur és Cass karaktere szerethető, aranyos, velük be lehetett hozni a szerelmi szálat is, rendben vannak. Plusz Fleurnek az emberségesség vonalat, Cassnek pedig a titokzatos múltat adták, hogy egyediesítsék, ez rendben van.
A vallási vonal, mint már említettem, az egyetlen, ami nem sikerült, és ez karakterben is így van. A Julius Berger-t játszó figura önmagában egy ellentmondás szerintem, mintha a forgatókönyvírók maguk sem tudták volna eldönteni, hogy mit akarnak. Emiatt aztán például az a szál el is van ejtve, amelyben kiderül, hogy Julius molesztált egy lányt még a szállítóhajón. Pedig abban az epizódban ez igen fontosnak tűnt.
Az egyik legjobban kidolgozott karakter Tip figurája, a zsenigyereké, aki nem akart idejönni, és aki inkább rádiózik, mint hogy részt vegyen a közösség munkájában. A visszaemlékezései drámaiak és hatásosak, a helyzete különleges, még nyugodtan erősíthetnék kicsit az elvont vonalat. Elsőre talán légből kapottnak tűnnek bizonyos cselekedetei, de van mögöttük átgondoltság, mint pl. amikor befogadja Lilyt, akkor a nővéreire gondol.

Párbeszédek
Teljesen rendben vannak, működnek. Van tartalmuk, mélységük, sokszor elgondolkodtatnak. Amolyan brites odaszólós megmondós.

Hibák
Eddig csak néha morogtam, hogy egy katona biz lelőné ezt vagy azt, két rendőr nem hagyja csak úgy ott a szolgálatot, ha üldözni kezdenek valakit, aki kimenekül a városból, stb., de inkább csak abban érzek hiányt, hogy pár dolog nincs kifejtve, gondolom mert nem volt rá idő, így viszont súlytalanná vagy érdektelenné válik. A tanácsot, amelyben elvileg Julius lenne a konfliktus forrása, csak a legutolsó részben látjuk meg először.
Ebben pl. a BSG sokkal hatékonyabb és hatásosabb volt.

Látvány
Nekem tetszik. A CGI is rendben van, a díszletek is, az operatőri munka kiváló, a vágót is csak dicsérni lehet.

Egy szó mint száz, ha egy mód van rá, légyszi mégis folytassák.

*Köszi a fejtegetést, Nago. :)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése