2011. november 28., hétfő

Hero vs Puma

A sportokkal úgy vagyok, hogy csak néhányat szeretek nézni, inkább csinálom. De ha nézem is, tipikusan komolyabb tétmérkőzéseket, döntőket. Régebben a boxot követtem valamennyire figyelemmel, focimeccsekbe is bele szoktam nézni, az Olimpián igyekszem követni  hazaiakat, de kb. ennyi. Ezért is volt meglepő magam számára is, hogy szombat este hattól éjjel fél egyig odaszögeződtem a képernyő elé, és sportot néztem. E-sportot, de akkor is.

Szóval van ez a Dreamhack nevű rendezvény. A szlogenje az, hogy "The World's Largest Digital Festival", és nem is hazudnak. Pl. bekerültek a Guinness Rekordok könyvébe is a legtöbb összecsatlakoztatott géppel elkövetett LAN partyval is. Rengeteg játékból van itt világverseny, ahol a legjobbak mérik össze a tudásukat: Street Fightertől CS-ig, Quake-től Dotáig minden, nem is kis nyereményekkel. De ami durva, az a Starcraft 2 bajnokság, a maga 30 ezer dolláros fődíjával.

A Starcraft mint játék Koreában ugye nemzeti sport, de ez a svéd rendezvény elég rangosnak bizonyult ahhoz, hogy vendégül lásson koreai játékosokat is. Hihetetlen látni, emberek mit meg tudnak csinálni az egységeikkel, és nagyon sokszor apró finesszen múlik a győzelem. Igazából be kell vallanom, hogy sokkal izgalmasabb ezt nézni, mint egy focimeccset, már csak az idő miatt is. Az elődöntőben öt meccset (best of five), a döntőben hetet (best of seven) kellett játszani, összesen persze jóval több idő, mint 90 perc, de jól tagolják a rövidebb meccsek.

Az elődöntőben még két (!) nem koreai is volt: NightEnd, egy román protoss játékos, illetve Ret, egy holland zerg srác. Szegények pont úgy jöttek fel, hogy mindketten koreai ellenfelet kaptak, így mindketten kiestek - mondjuk azt hozzáteszem, becsületükre legyen szólva, egyáltalán nem voltak egyértelműek a meccsek.

A döntőt a Liquid csapatából Hero (protoss) és az Evil Geniuses csapatából PuMa (terran) játszotta, és Hero nyert . Szöveges beszámoló például itt, maguk a meccsek végig elérhetőek a neten. A negyedik játék után úgy álltak, hogy 3-1 Herónak, és már mindenki ünnepelni kezdett, de PuMa visszahozta magát 3-3-ra, így végső döntőt kellett játszaniuk (poén volt figyelni a pulzusszámlálójukat - az Európai játékosoknak 130 környékén pörgött állandóan, a koreaiaknak csak izgalmas esetekben kúszott 100-nál feljebb, tipikusan 80-on dekkolt).
A döntőt Hero nyerte, így 4-3-ra megverte honfitársát, és hazavihette a díjat. A végső döntő meccs itt megnézhető. Streamingben több mint negyvenezren nézték.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése