2011. december 12., hétfő

Kártyás fejtörő

A cégnél volt egy kis vetélkedő, Geek's Challenge címen. Még nyerni is lehetett vele, bár engem tényleg inkább a fejtörők érdekeltek. Nagyon jó kis logikai feladványok voltak benne, képiek és matematikaiak, teljesen vegyes felvágott volt. Persze nem tehetem közzé az egészet, de megmutatom a kedvencemet a 11 feladat közül:

Van egy paklid, amelyben sorban vannak a lapok: A2345678910JQK.
Keversz rajta egyet, majd keversz rajta még egyet, pontosan ugyanúgy, ahogy az első alkalommal.
A második keverés után ez a sorrend: KJ5Q648A327109
Mi a kártyák sorrendje az első keverés után?

A helyes megfejtők között plazmatévét vásárlási utalványt elismerő vállveregetést sorsolunk ki.

4 megjegyzés:

  1. Kapcsoló a börtönben

    Adott egy börtön, melyben a cellák hermetikusan elzártak, a cellák közt semmilyen kommunikáció nem lehetséges. Bekerül a börtönbe x db rab. A rabok együtt érkeznek és ismerik a börtön adottságait. A börtönőrök viszik sétálni a rabokat, naponta akár többet is, de teljes véletlenszerűséggel. Egy nap akár egy rabot többször is levisznek, de lehet olyan rab aki akár egy hónapig, vagy tovább nem sétál. Egyszerre egy rab sétál. Az udvaron van egy kapcsoló, melynek két állása van, A és B (a kapcsoló eredetileg az A állásban van). A rabok ezzel a kapcsolóval kommunikálhatnak: a séta alatt átkapcsolhatják. A börtönőrök nem nyúlnak a kapcsolóhoz. A rabok akkor szabadulnak ki, ha valamelyik rab kijelenti, hogy: "Már minden rab volt legalább egyszer sétálni!" és a kijelentés IGAZ. Ha a kijelentés nem igaz, soha többé nem szabadulnak ki. Tehát csak egyszer lehet ilyen kijelentést tenni. Hogyan szabadulhatnak ki?

    VálaszTörlés
  2. Aham, ezt ismertem. :) Van egy ember, aki számol, csak ő kattintja vissza B-ből A-ba, a többiek pedig, amikor először vannak kint, lekattintják A-ból B-be. A számláló pedig szól, amikor megvan mindenki.
    Amúgy közben találtam egy oldalt, ahol pl ez is fenn van, meg még egy csomó másik. Tök érdekes!
    http://www.heatwave.hu/riddle.html

    VálaszTörlés