2012. április 27., péntek

Heti exkluzív #9

Bár ezen a héten már postoltam a Se vas, se tűzzel kapcsolatban, az mégsem volt igazán exkluzív. Agyaltam rajta, mit írjak most, mert még nem telt el annyi idő, hogy bátran spoilerezzek a szövegből (majd jövő héten, hehe).
Végül arra jutottam, hogy elmesélem, miért tetszik annyira a borítóm.

Az még hagyján, hogy jól van megfestve, de a szimbólumrendszer nagyon jól el lett találva, teljes mértékben visszaadja a könyv lényegét: a modernitás és történelem / valóság és fantázia kettősségét, a két lány jellemét, és a nyílt tengert mint központi motívumot.
1. Modernitás és fantasy. Ez már az urban fantasyre önmagában jellemző, de az én regényemben még egy plusz értelemben megjelenik (mármint azon túl, hogy a misztikum a mi általunk ismert világba szűrődik be): mégpedig a két idősíkkal. Azt hiszem, nem árulok el nagy titkot, ha elmondom, hogy a földön, napjainkban játszódó jelenetekkel párhuzamosan fut egy történet i.sz. 400 körül is.
2. Két lány. Tetszik, hogy Maddy álmodozón elnéz a világba, míg Nienke határozottan az olvasót figyeli. Nienke két lábbal áll a földön, Maddy pedig ül egy sziklán, mintha el kellene gondolkodnia azon, amit tapasztal. Mégis azzal, hogy Nienke kissé Maddy mögött áll, kifejezésre kerül az is, hogy Maddy a főszereplő - és az is, hogy Nienke elengedhetetlen része a történetnek (és Maddy életének). Mellesleg a ruháik is telitalálat.
3. Nyílt tenger. Azon túlmenően, hogy van több konkrét ilyen jelenet is, két szimbolikus értelemben is fontos ez. Az egyik a történetben hangsúlyos szerepet kapó zenekar, amelyről korábban már írtam. Maga az Opinn Sjór jelentése is ez: nyílt tenger. A viking hajóval a skandináv tematika is megjelenik a borítón, illetve a tenger és hajó mint a (valós és spirituális értelemben vett) utazás, a kiismerhetetlen misztikum és az elvágyódás jelképe, önmagában ábrázolja a fantasy lényegét. Az meg már csak hab a tortán, hogy a görög szereplőm segítségével egy kicsit megfűszereztem a történelmet ezen a téren...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése