2013. május 23., csütörtök

Joghurtkészítés otthon

Még anno több kolléga kérdezte, hogy mit eszem délután háromkor a furcsa kis üvegben, és mikor mondtam, hogy otthon idomított joghurtot, akkor nagyot néztek. Ez úgy van, hogy mi már kb. 2-3 éve csinálunk natúr joghurtot otthon, nem valami bonyolult, persze egy ilyesmivel sokkal könnyebb (nekünk múlt karácsony óta van):
A lényeg a lényeg, hogy az ember vesz egy Cserpes natúrjoghurtot, majd vesz egy liter minimum 3,5%-os tejet (mi a fekete Mizót vesszük, de bármilyen tej jó, ami tényleg tejből van és kicsit zsírosabb). Ha nincs a fenti joghurtidomátora, akkor fogja a tejet, tesz bele egy fél evőkanál cukrot (don't worry, ez a végén nem lesz benne - és a fenti gép megléte esetén nem is kell), beteszi a mikróba annyi mp-re, hogy kellemes 40 fok körül legyen (már egy picit melegnek érzi az ember ujja, de semmi több, mert meghalnak szegény élőflórák). Belekapirgálja a joghurtot, lezárja az edény fedelét, picit bebugyolálja valami konyharuhába, és nyáron simán ott hagyja a konyhapulton, télen a radiátor közelébe teszi. A flórák elkezdik megkajálni a cukrot, és 6-8 óra múlva kész az 1,25 liter natúrjoghurt. Ha gyorsan fogy, akkor a maradékból még meg is lehet csinálni a kövi adagot.
Fontos: amikor elkészült, hűtőbe vele, mint egy normális joghurttal.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése