2014. február 28., péntek

Üveges bolognai

Ma először mondhatom, hogy ugyanazt ettem ebédre, mint Pöttöm. Persze nem ugyanazt, de mindkettőt bolognai spagettinek hívják... Az enyém a hagyományos verzió sertésből, az övében volt répa, de nem volt só, és marhahúsból készült. Még hosszú az út, amelyen most indultunk el, de legalább pojén.
Viszont ennek kapcsán gondoltam, egy picit írok a bébiételekről. A gyümölcsös cuccok iszonyú finomak, pedig hozzáadott cukor nélkül készül mind: alma-barack, alma-banán, körte-szilva, körte-ananász, mindegyik nagyon finom. Kicsit szomorú, de a gyerekem már most több gyümölcsöt eszik, mint én.
Aztán ott vannak a zöldségek. Ha egy bébiételben van olyan zöldség, amelyik édes (pl. répa, cékla, borsó), az ugyanúgy baromi finom, mint a gyümölcsök. Azok is finomak, amelyek nem édesek, de van meghatározó ízük, pl. spenót, brokkoli. Viszont azok a zöldségek, amelyeknek semmi íze (pl. cukkini, bab), na, azok borzasztóak hozzáadott só nélkül.
A húsos bébiételek közül a sertésesek és a marhásak finomak mind, a csirkehúsosak viszont csak akkor, ha van a fenti felsorolásból finom zöldség benne, mert a csirkehús önmagában, só és fűszerek nélkül szintén elég borzasztó.

A márkákról annyit, hogy nagyon meg kell nézni, miben mi van, mert van olyan bébiétel a piacon, amelyikben van hozzáadott cukor/só, és ez még annál is fontosabb, mint hogy bio vagy nem bio. Nagyon finom a hazai kínálatból a Kecskeméti is és az Univer is, a külföldiből viszont meg kell válogatni.

Ja igen, a bio. Nekünk azt mondta a védőnőnk, hogy olyan zöldségből, ami a föld alatt van (krumpli, hagyma, cékla stb.), mindenképpen biót vegyünk, mert a baba nem bír mit kezdeni a magas nitrittartalommal. Ami a föld felett van, abból se árt, de az kevésbé elvetemült. Úgyhogy szorgalmasan vesszük a biokrumplit meg mikor mi van (télen nem sok), és amellett, hogy kétszer, olykor háromszor annyiba kerül, mint a hagyományos, meg kell mondanom, van benne valami. A biokrumplinak az illata egyszerűen más. Aromásabb. Frissebb. Nyersebb is. De mindenképp tisztább. Nem tudom máshogy leírni. Ott még nem tartunk, hogy magunknak is bio zöldségeket vegyünk, de nem annyira nagy hülyeség ez, mint ahogy néha berzenkedem.

És igen, mindig megkóstolom a Picúr kajáját, mielőtt odaadom neki.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése