2016. szeptember 20., kedd

A számok az előszobában alszanak

Ovi-tábla
Ebben a hónapban az ovi volt a legnagyobb izgalom - ahol eddig összesen négy napot töltöttünk, mert később kezdődött (12-én), és három napot otthon kellett maradni betegen. De azt hiszem, Kistücsök példásan viseli a dolgot. Nem mondom, hogy élvezi, de érti, hogy ez a feladat. Persze még nem volt meg a teljes siker, mert még csak holnap fog ott ebédelni, és még nem aludt ott (itt Pomázon kicsit gyerekbarát az oviba szoktatás, nem durrbele - persze én is nyilván kényelmesen intézem, mivel otthon vagyok, nem dolgozom). Szóval van zászló majdnem minden cipőben és ruhán, bevittük a takarót, és készítettem egy ovis faliképet, ahol minden gyereket lerajzoltam pálcikaemberként, és majd amikor megismerjük őket, akkor majd szépen kiegészítjük a rajzot. Bejött, mert az óvónénik így szóltak az első nap: "Hát te tudod, hogy hívnak engem? Tudtad, hogy kikhez jössz az óvodába?" Az óvónénik egyébként aranyosak, leosztották maguknak a rossz rendőr-jó rendőr szerepköröket, de tőlük telhetően foglalkoznak a gyerekekkel. És az is jó, hogy az a kissrác, aki együtt kezdett velünk, már járt bölcsiben, úgyhogy szintén nem esett kétségbe a helyzettől, és ez Kistücsöknek is megnyugtató, ha nem sírdogál más se (szerintem).
Első nap az óvodában
Amúgy továbbra is a számok a sláger, megígértem neki, hogy ha ovis lesz, elszámolunk százig, azóta többször, és azóta csak számokat ír a számítógépen is, kedvence a 100, 90, 80, 70, 60, 50, 40, 30, 20, 10 vagy 1-16-ig. Eddig egyszer még egy ilyet is írt: 3+2=5 (a jelekkel együtt).
A duplóban is a tíz számos vonat a kedvence, a vonat nélkül. Olyannyira, hogy a számokkal játszunk bújócskát (eldugja az egyik duplót, és a másik dupló keresse meg - hozza nekem a kockát), sőt, egyik nap letette őket arccal lefelé az előszobaszekrényre, majd közölte:
- Ha legközelebb mész pisilni, halkan menj az előszobában, mert alszanak a számok!
Néha azt játssza, hogy ő egy szám. Kiteszi oldalra a kezét, és mondja, hogy ő most egy egyes, vagy felmászik a székre fekvőtámaszban, és ő a hármas... Elsőre nehéz volt belelátni, hogy mit szeretne, de többnyire hihetetlenül kreatív, és egyszer se mutattam meg neki, mit csináljon ehhez.
Hármaska
Illetve az összeadás is megy húsz alatt, amikor két tízes van benne, az már nem, de igyekszem lassítani a dolgot, ahol lehet. Viszont mivel nem tudja kiszámolni, mennyi 12 meg 14, áttért az ismeretlenes egyenletekre: mennyi öt meg öt meg anya? (tíz meg anya) Ebből a legkeményebb az volt, mikor fejben kiszámolta, hogy mennyi hét meg kettő meg anya meg egy.
De azért néha kimerészkedik a számok világából, igyekszem sokat játszani vele mesélőset, de még mindig nem mesél magától. A szókincse viszont exponenciálisan fejlődött, ilyeneket mondott teljesen magától, hogy "furmányos" meg "például". Sőt, viccelünk is. Egyik nap megkérdezte, mi az a "lámpra". Mondom a lámpra egy olyan lámpa, amelyik járt a R betűk országában. Ez annyira megtetszett neki, hogy napokig ez volt a sláger, rengetegszer kellett neki válaszolni az ehhez hasonló kérdésekre: "Mit csinál az a lámpa, amelyik elrepült repülővel a R betűk országába?"
Szeptemberi jó időben
Érzelmileg is fejlődik, egyszer magától megvigasztalta a kicsi húgát, akitől elvettem egy könyvet, mert eltépett egy lapot, és elkezdett sírni. Meg mikor felébredt, és látta, hogy Pindúrtündér még alszik, akkor settenkedve jött ki (=settenkedő elefánt), és becsukta maga után a szoba ajtaját. Meg mikor a nagyapja kérdezte, hogy hol aludt a kisunokám, azt mondta, hogy "az egyik kisunoka ebben az ágyban aludt, a másik kisunoka meg itt" - korábban sosem osztozott ezen a tituluson.
Persze a játékait nem adja oda, és általában a szoba átellenes sarkába vonul, csak már nem nagyon tud hova, mert a kisasszony viszonylag gyorsan képes követni. Úgyhogy előbb-utóbb kénytelen lesz együtt játszani vele. Eddig két kedves együttjátszás van: a tesó-ubbá (ő ugrál az ágyunkon, a babát meg én "ugráltatom" ülve az ő ritmusára) és a kanapé-püfölés (felváltva püföljük, és a kicsi is érti, amikor ő jön).
Szóval továbbra is minden nyűgösségével és makacskodásával és néha óbégatásával együtt ő a kedvenc kishercegem.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése