2017. március 17., péntek

Angol varázslók, másként

Amúgy van ez a sorozat, Jonathan Strange & Mr. Norell, senki nem beszél róla, pedig fantasy, mágia, Anglia és kosztümös. Mi kell még? Spoiler.
Nem szép dolog, hogy már írok róla, mert még van két rész vissza, de a kezdeti lassú indulás után teljesen megfogott. A miliő a legjobb, az egésznek a hangulata, azt nagyon eltalálták. Kicsit varázslatos, kicsit félelmetes (mint az ismeretlentől és a hatalmasabbtól való félelem), kicsit régimódi, kicsit kedvesen esendő.
A két főszereplő először nem volt szimpatikus, de később éppen ez az, ami megtetszett: egyik sem fehér vagy fekete, hanem mindkettő élő karakter, hibáival és erényeivel. A legjobb arc persze Childermass, Főleg abban a jelenetben, mikor közli Strange-dzsel, hogy ha elbukik, felkarolja az ügyét, ha nyer, akkor viszont ellenére tör.
A "tündérek" világa nem épp napfényes, unikornisos ugribugri, de ez is kifejezetten előnye a sorozatnak. Az üzletelést (bargain) pedig már én is megírtam a regényemben, a kis piszkok mindig direkt félreérthetően fogalmaznak, hogy ők járjanak jól.
Néha morogtam, hogy ezt miért így, miért nem úgy, de végül nem zavart semmi komolyabban, és nagyon várom az utolsó két rész végkifejletét.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése